четвъртък, 15 ноември 2018 г.

Как да играем безопасно

Безопасни ли са хазартните игри в Интернет?

Макар че хазартът в Интернет предлага по-големи удобства за потребителя, трябва да се внимава. Интернет е среда със силна конкуренция и много от фирмите функционират от сравнително кратко време. Много сайтове фалираха и дължат пари на клиентите си. Хазартът по Интернет е сравнително ново явление, затова в много случаи липсват контрол и законови процедури за уреждане на евентуални проблеми. Има и доста измамнически сайтове, които не плащат на клиентите си. Бъдете изключително внимателни, ако използвате нерегламентирани сайтове под чуждестранна юрисдикция. Ако фирмата фалира, на практика ще е невъзможно да си получите парите обратно.

Британски фирми

Борсите за залагания във Великобритания би трябвало да спазват кодекса за заложните борси. Той осигурява среда на безопасни залагания с честни условия. Взети са следните предпазни мерки:


  • върху паричните средства на клиентите се налагат ограничения за ползване от страна на оператора, тъй че те са изолирани по всяко време;
  • по всяко време трябва да има резерв за покриване на всички дължими суми;
  • при спор фирмите са длъжни да спазват решенията на външен арбитър, а именно на Независимата арбитражна служба при залагания, ИБАС (IBAS, Independent Betting Arbitration Service).

Клиентът има възможност да контролира сумата, която залага. Към тези мерки се включва предварителното определяне на дневни или седмични лимити. Има схема и за блокиране на сметката, при което по искане на клиента тя може да остане замразена за шест месеца.

Най-често срещани измами

Мошенически сайтове

Създаването на измамнически сайт е много лесно. Най-често се копира дизайнът на някой утвърден законен сайт. Уеб страницата съдържа емблема на законна фирма, показваща, че софтуерът е проверен или че е член на някоя търговска асоциация. Може да съдържа отлични препоръки от надеждни източници. Ако обаче вложите пари в такъв сайт, нищо няма да Ви бъде изплатено. Сайтът може да съществува само за кратък период, но ако изглежда законен, през това време ще бъдат измамени много хора. Не забравяйте - казината могат да пишат сами препоръките си и да ги публикуват в Интернет. Някои дори създават фалшиви контролни организации, които им дадат препоръки.

Проблеми при изплащане на печалбите

Неплащането е обичаен проблем. Сайтът изглежда законен, внасяте пари и започвате да играете. После искате да изтеглите, но не ви изпращат пари. Сайт, който не плаща, може да започне да ви обсипва с мейли от името на друга фирма. Те вече знаят, че сте комарджия, и с обещания за големи бонуси ще се опитат да ви подмамят да внасяте пари на друго място. Някои сайтове изплащат дължимите суми, но след голямо забавяне. Задържат парите ви и върху тях печелят от лихви.

Фалшиви печалби

В Интернет е пълно с измамници, които обещават фалшиви награди и печалби. Например може да получите писмо, в което ви уведомяват, че сте спечелили 1 млн. евра на лотария и парите ви се пазят. Ще ви бъде представено някакво бяснение защо трябва да платите 100 или повече евра, за да си получите печалбата. Преди да играете на лотария онлайн, трябва да проверите добре фирмата и да се уверите, че е законна. Международната организация за следене на измами по Интернет (Fraud Watch International) е публикувала повече от 380 фалшиви онлайн лотарии в сайта си.

Кражба на самоличност

Кражба на самоличност е, когато някой вземе данни и ги използва незаконно за придобиване на пари или стоки от ваше име. Може да получите имейл, който ви уведомява, че сте спечелили пари. В процеса на получаването им ще ви накарат да изпратите номера на шофьорската си книжка (личната карта) и данните на кредитната или дебитната си карта. Трябва да внимавате и когато давате подробности за кредитната си карта при доказване на пълнолетието си пред фирми с лоша система за сигурност, защото така също могат да откраднат данните ви.

Нагласени игри

Софтуерът, използван в сайта, може да е направен така, че през повечето време да губите. Например може да се изкушите да играете на рулетка. Решавате да пробвате една безплатна игра. С тази версия на програмата ще ви се стори лесно да печелите. Включвате се в платената игра, но бързо загубвате всичко. Много е възможно безплатната версия да е нагласена така, че да печелите по-често, а платената - да губите.

Паразитна поща (спам)

Когато се регистрирате, сайтът може да продаде имейл адреса ви на маркетингови фирми, които ще ви засипят с рекламни съобщения.

Фалшиви бонуси

Сайтът може да предлага бонус, ако внесете пари. често тези суми няма да ви бъдат изплатени. Пък и дори да бъдат преведени на сметката ви, по-късно могат да ви бъдат удържани по други начини.

Обслужване на клиентите

Много често мошеническите сайтове публикуват телефонни номера и имейл за връзка с клиентите с обещание за 24-часово обслужване, но когато се опитате да се свържете, никой няма да ви отговори. В други случаи сайтът може да е на английски, но когато се обадите, телефонистът ще говори на друг език и няма да има никой знаещ английски. Това ще ви създаде сериозни затруднения при разрешаването на спора.

Фишинг

Фишинг (Phishing, чете се като fishing, риболов) е метод за измъкване на пароли за акаунтите за онлайн залагания. Много често жертвата получава имейл от името на отдела за обслужване на клиентите. Ще ви представят някаква причина, поради която трябва спешно да се свържете със сайта. Ще ви насочат към уеб страница, в която ще поискат да въведете потребителското име и паролата си. Така измамникът получава цялата информация необходима за влизане в акаунта на жертвата, може да играе от нейно име и да тегли печалбите.

Как да се предпазите?

Преди да внесете парите си, проверете обстойно фирмата за залагания. Уверете се, че сайтът има разрешително да действа на територията на страната ви. Потърсете сайт с добра репутация. В Интернет има много форуми за комарджии, където те обсъждат опита си в онлайн залаганията. Опитайте се да намерите лични препоръки за фирми, които други хора са използвали без проблеми. Има също така сайтове с черни списъци на компании, действащи нечестно спрямо клиентите си. Може да направите няколко основни проверки. Чрез търсачка в Интернет проведете следните търсения, като замените "име на фирмата" с името на фирмата, която искате да проверите:


  • blacklist "име на фирмата" (проверка за черен списък);
  • forum "име на фирмата" (проверка във форумите);
  • reviews "име на фирмата" (проверка за препоръки);
  • complaints "име на фирмата" (проверка за оплаквания);

Така ще узнаете дали фирмата е включена в черен списък за неплащане или за други измами. Във форумите за комарджии ще видите какво казват други играчи за компанията. Макар да не е поставена в черен списък, тя може да не работи коректно, например да плаща бавно. Внимавайте, ако фирмата не се споменава никъде. Може да става дума за нова компания, която тепърва навлиза в бизнеса. Включете се в дискусионна група за комарджии и попитайте другите членове дали са пробвали да играят в сайта, който сте избрали.

Най-добре е да потърсите сайт, съобразен с държавните регулации. Някои правителства упражняват строг контрол над фирмите за хазартни игри, действащи на територията на страните им. Уверете се, че парите ви са защитени и сайтовете действат почтено. Британските фирми се подчиняват на строги правила и трябва да се лицензират. Основните букмейкъри имат страници в Интернет. С годините тези фирми са си създали добро име и най-вероятно ще действат почтено. Разучете къде е регистрирана фирмата. Ако попада под чужда юрисдикция, може да срещнете сериозни трудности да си върнете парите, ако нещо не е наред. Много внимавайте ако е даден само имейл адрес. Законните фирми посочват информация за контакти, в която се включват реален адрес телефонен номер. Ако фирмата твърди, че е член на професионална асоциация, проверете я.

Трябва да се уверите, че сайтът има добра система за сигурност. Най-вече трябва да сте сигурни, че ще запази личните ви данни в тайна. На сигурно място ли са парите ви - държат ли се на сметка с ограничен достъп? Каква е политиката на сайта за защита на личната тайна - дава ли информацията за вас на трети лица? По безопасна връзка ли се предават личните ви данни и информацията за плащанията ви? Преди да давате информация за кредитната или дебитната си карта, уверете се, че сайтът е безопасен. В долния десен край на монитора трябва да има изображение на затворен катинар.

Уверете се, че софтуерът на сайта се контролира от независима, надеждна институция. Можете да проверите софтуера като изиграете няколко безплатни игри и прецените дали резултатите са реалистични. Един бърз тест е, като поиграете безплатно на рулетка. Направете 200 залагания на червено и вижте резултата. В 50% от случаите трябва да сте спечелили. Ако например в 75 % от случаите се пада червено, значи не можете да се доверите на софтуера. Казиното се опитва да ви създаде впечатление, че се печели лесно.

Потърсете сайт, който има 24-часова служба за обслужване на клиенти без почивен ден. Това е гаранция, че ако срещнете проблеми, по всяко време на деня ще можете да се свържете със служител на фирмата.

Пазете паролата си в тайна. Всеки, който получи достъп до нея, ще може да залага от ваше име и да тегли пари от банковата сметка или кредитната ви карта. Ако използвате общ компютър, не избирайте варианта, когато паролата ви се въвежда автоматично. Така друг ще може да използва акаунта ви.

Дръжте колкото може по-малко пари на сметките си за онлайн залагания. Ако спечелите голяма сума, незабавно я изтеглете. Не е зле да имате отделна банкова сметка за комарджийските си развлечения. Ако станете жертва на измамници, загубите ви ще са минимални. Добра идея е, когато откриете акаунт в сайт за хазартни игри, да си направите и нов имейл адрес. Ако започнете да получавате паразитна поща, ще знаете, че фирмата е продала данните ви на маркетингови компании. Така официалната ви електронна поща няма да се задръсти с нежелани писма.

Потърсете сайт, в който личните данни се кодират. След като ще давате личните си данни и информацията за банковата сметка и кредитната си карта, трябва да сте сигурни, че те се предават и съхраняват безопасно и не са достъпни за трети страни.

Сайтовете за игри на карти трябва да имат независима програма за размесване на картите, която да се проверява от независима институция. Уверете се, че сайтът постоянно следи за играчи, които действат в комбина, и има практика за отстраняване на нарушителите. Потърсете фирма с лимит за опцията "влязъл" (all-in). Така се предотвратяват измамите при ползване на това правило. В Интернет има много форуми, дето комарджиите обсъждат опита си, например с игра покер онлайн. Има и много сайтове със списъци на фирми, които не плащат печалбите или третират нечестно клиентите си. Ако заподозрете, че сте получили лъжливо писмо с "фишинг", веднага предупредете администрацията на сайта. Не влизайте в никой от линковете (връзките), посочени в имейла. Отворете главната страница на сайта и се включете оттам. Държавните служби и сайтовете за хазартни игри активно се борят срещу този вид измами. Администрацията на сайта бързо узнава за такива опити и изпраща на всичките си клиенти предупредителни писма или публикува предупреждение на главната си страница.

Спорове

Ако имате спор със сайт за хазартни игри, може да се обърнете към независими организации, които ще ви помогнат. Не е зле да си водите архив, в случай че се появят проблеми. Например, ако залагате на конни състезания, отпечатвайте копия на формулярите за потвърждение на залозите ви.

Спорове с букмейкъри

Не се страхувайте да се обърнете към фирмата, ако смятате, че не сте обслужени коректно. Опитайте се най-напред да разрешите спора с отдела за обслужване на клиенти. Ако не стане, а сайтът е регистриран във Великобритания и букмейкърът е регистриран към ИБАС (Независимата арбитражна служба при залагания), можете да се обърнете към тази организация.

Обадете се на денонощния телефон на ИБАС и поиа формуляр за арбитриран. Попълнете бланката и приложете всякаква важна информация, например копия от разписките за залозите ви. Ако залагате в Интернет, отпечатайте потвърждението за залога ви от екрана. След като получи формуляра отговорникът по жалбите може да сметне за необходимо да отнесе въпроса до комисията по споровете на ИБАС. След като комисията вземе решение, и двете страни в спора ще бъдат уведомени писмено за това.

Всички букмейкъри, регистрирани към ИБАС, са длъжни да се съобразяват с правилата на организацията. Всеки, който наруши тези правила, бива изключен. Деветдесет и пет процента от букмейкърите във Великобритания са регистрирани в ИБАС. Списъкът им може да се намери на сайта на организацията.

Решенията обаче нямат законова тежест

Имайте предвид, че различните фирми имат различни правила, които трябва да прочетете внимателно, преди да залагате. Внимавайте, когато залагате големи суми, защото малките букмейкърски фирми обикновено дават по-ниски максимални печалби. Винаги проверявайте за колко места важи комбинираният залог за победа и призово място, защото някои фирми са по-щедри от други.

Често срещани проблеми

Закъснение при залаганията

Закъснелите залози са невалидни. Ако връзката ви с фирмата прекъсне, трябва отново да се свържете. За да бъде валиден залогът ви, трябва да е достигнал компютъра на фирмата преди определен срок. Залогът може да е изпратен от вашия компютър навреме, но да се забави и да достигне сървъра на фирмата със закъснение. Затова е хубаво винаги да изпращате залозите си по-рано.

Едно събитие оказва влияние върху изхода на друго

Имайте предвид, че когато изходът от едно залагане оказва влияние върху друго, може да получите по-малък курс от очаквания. Например, ако направите предварителен залог за победа на един кон и за Челтънхамската златна купа, и в Националния шампионат, ще получите по-нисък курс. Букмейкърът ще изтъкне аргумента, че понеже конят е спечелил първото надбягване, коефициентът за победа на второто трябва да бъде намален. Ако искате да направите такъв залог, най-добре договорете предварително печалбите с букмейкъра, за да знаете точно колко ще получите.

Некоректни коефициенти

Имайте предвид, че ако коефициентите изглеждат добре, за да са реални, те могат да са неверни. Букмейкърите имат право да поправят грешките, допуснати при обявяването и предаването на курсовете. Имат право да поправят и грешки, допуснати от собствения им персонал.

Спорове с онлайн казина и сайтове за покер

Ако сайтът е официално лицензиран, можете да отнесете жалбата си към лицензиращия орган. Ако фирмата е член на Съвета за интерактивни игри (Interactive Gaming Council, IGC), можете да се обърнете към. организация.

Спорове с фирми за индексирани залагания

Британските фирми за индексирани залагания се регулират от Управлението по финансовите служби (Financial Service Authority, FSA). То дава известна сигурност на клиентите. Има правила за това, как могат да рекламират услугите си например. Всички начини на общуване между фирмата и клиента трябва да са ясни, честни и да не подвеждат. Фирмата трябва да ви запознае с рисковете и те да са описани в основния текст на страницата, а не някъде встрани с дребен шрифт. Ако сравнява услугите, които предлага, с услугите на други, трябва да става по обективен начин и да не създава объркване между нея и конкурентите ѝ. Фирмата трябва да определи начини за обратна връзка, за да има как да задавате въпросите си или да споделяте тревогите си.

Ако искате да се оплачете от услугите на такава фирма, може да използвате системата на финансовия омбудсман. Освен това, ако някоя фирма за индексирани залагания фалира, можете да използвате Схемата за финансова компенсация. На сайта на ФСА е посочен редът за оплаквания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар